Det är synd om människan

De kommer snabbt. Och brett. Men de är utsatta. Som om det inte räckte med att de behöver kämpa mot strömmen, mot svåra passager och tuffa omständigheter. Här och var lurar illasinnade människor också. Jag blev uppringd häromdagen av en man som bestört berättade det jag har hört flera gånger nu – nästan varje år vid den här tiden. En man på östra Gotland (som inte har yrkesfiskelicens och således inte får sälja fisk!) skryter om abnorma, närmast absurda, mängder nätfångad öring.
Jag fick hundra i ett sätt och har väl tagit 300 nu”, skryter tokgalningen. 
300 öringar! Om han så skryter och egentligen ”bara” fångat 150 så är det ändå så illa att man vill gråta och skrika ilsket på samma gång
Observera att jag inte alls försöker framställa varenda nätfiskare som notoriska öringsutrotare. Men den här mannen är definitivt en sådan, om utsagorna stämmer. Antagligen är han brottsling också. För inte äter han hundratals öringar? Han säljer dem förmodligen = olagligt. Han kanske lägger för långa rader nät (olagligt)? Mest hoppas jag att han inte finns. Att han är en ond sagofigur bara. 


Det som alltid känns så hopplöst är att den här typen av människor inte respekterar det vi andra bryr oss om och vördnadsfullt värnar om. De ger blanka fan i morgondagen. De roffar åt sig, skrävlar om galenskap och verkar inte begripa den enklaste matematik och logik. Egentligen skulle man omvända dem genom tvångsarbeten i åarna, då de skulle förstå vidden av sitt beteende. Och kanske skulle de till och med fatta tycke för den häftiga fisken, som simmar upp i små vattendrag, år ut och år in, för att förse havet med lika vackra varelser. Ja, om de får chansen alltså. För, fastnar några hundra lekmogna öringar i nät, så betyder det att det inte blir så mycket till lek eller så många yngel från de närliggande åarna. Usch.  

Ok. Vad kan man göra åt eländet? Tipsa Länsstyrelsen om du ser/hör något misstänkt. Bevittnar du brott (t ex fiske i förbudsområdena, otillåten försäljning av fisk, felaktiga redskap etc) gör en polisanmälan, eller ring Kustbevakningen. Tipsa också Länsstyrelsen vid sådana fall. Ju fler vi är som uppmärksammar problemen, desto större chans att något går att göra åt det.Jag byter raskt ämne. Tiden är knapp mellan fisketurer, jobb och andra intressanta ämnen, så jag får komprimera lite. Gädda. Grönaktig, argsint, underbar fisk. Sparsamt förekommande längs kusten. Men de finns där ibland. Jag rekommenderar att släppa alla åter. Men den som verkligen vill behålla en matfisk bär tänka sig för. Kom ihåg att alla gäddor fångade i Östersjön som är under 40 cm och även alla över 75 cm måste släppas tillbaka. Man får bara behålla tre stycken.
Inte för att jag tror att mer än någon promille av den här bloggens läsare skulle bonka en gädda och släpa hem till kastrullen, men kom ihåg att även upplysa grannen, fasters bror, fisketuristen och vem-det-än-må-vara om den här regeln. För det verkar inte riktigt ha gått in hos gemene man att det här är en lagstadgad regel.


Det är synd om människan. Hon hinner inte läsa och lära sig allt. Men med lite god vilja går det att ta till sig ganska mycket information och med ännu mer vilja kan man sprida den. 

16 reaktioner på ”Det är synd om människan”

  1. Strålande inlägg som vanligt. Tyvärr blir man ju lite nedstämd av människors kortsiktighet…. Varför kan inte folk se längre än sin egen plånbok? Jo visst, u-länder där alternativen är tjuvjakt eller att familjen får svälta kan man i alla fall förstå det. Men om nån i Sverige har råd att tanka båt så tror jag inte han är på svältgränsen… Fy sjutton. Hoppas man kan be någon hålla koll,

  2. Hålla Nicka!<br /><br />Bra skrivet! Det är verkligen synd om människan…<br /><br />Förresten, är inte maximimåttet på gädda 75 cm i Östersjön?<br /><br />Ha det gott!

  3. Bra skrivet om ett kärt ämne. Det är nästan så folk inte tror på en när man berättar vad man själv bevittnat och vad trovärdiga kompisar upplevt. <br /><br />Kanske dags att införa en rad nya ämnen i läroplanen ?<br /><br />Trevlig helg.

  4. Det är f.n så det svartnar alldeles.Har inte upplevt det i verkligheten på den västkust som jag brukar besöka men däremot s.k.sportfiskare som ogenerat går runt med överfyllda plastkassar med både det ena o andra i.Som pulshöjare fungerar det oxo.<br />Nu till del 2;Har man hittat förklaringen till att bl.a. gäddbeståndet har minskat så drastiskt på många håll längs östkusten?<br />Mvh Peter M

  5. Satan i gatan vad man blir beklämd över dessa rov/nätfiskare som inte tänker mer än näsan är lång. Man skulle vilja ta ett rejält snack med dem men det biter nog föga tyvärr.<br /><br />Nyss hemkommen från en grym 2-dagars guidning med duktiga guiderna MaPa på Åland kan jag tyvärr konstatera att det är ännu &quot;värre&quot; där i vissa vatten. Fångstbegränsningar respekteras inte alls och stora

  6. Skall även tilläggas att guiderna i MaPa Fishing verkligen föregår med goda exempel på hur man bedriver C&amp;R. Övriga gäster på fiskecamperna kan man dock diskutera….<br />

  7. Jag vet att vissa av de som kallar sig fiskare lägger långa olagliga nät vid norra Folhammar i höstmörkret,det svåra är ju att vara där och övervaka detta…

  8. Ja, hörni. Vi lever i en värld där man ibland blir trött och uppgiven – och förbluffad över människors dumhet. <br /><br />Tyvärr besöker väl inte de som borde läsa det här just den här sidan… <br />Men man får informera så gott det går. Nu har vi faktiskt två tillsynsmän som snurrar runt ön ganska frekvent. Man kan rapportera om oegentligheter till dem också.<br /><br />P@atrik – MaPa-killarna

Kommentarer inaktiverade.