Budord för kustfisket

Öringträffen är i antågande. Antalet fiskare på ön är just nu stort. Inte bara Öringträffen lockar förstås, utan ljuva april och öringsfisket i stort. Jag tänkte därför göra en liten snabb sammanfattning av fisket och påminna om några saker, samt ge några etiska budord.

Några fina firrar har kommit upp, både grunt och över lite djupare partier. Några menar att fluga, eller dobb och Gulp, är grejen. Andra framhärdar i färgglada spinnbeten. Testa och tänk utanför ramarna! Vattnet är fortfarande kallt för årstiden, vilket gör att många kammar noll, men åter andra springer på massor med fisk. Då gäller det att ha huvudet påskruvat. Således dags för lite tjatig, men välment etik:

Budord nummer 1: Behåll inte en massa fisk, kanske ingen alls – om du inte tänker tillaga den på kvällen. Har kompisen just fått en? Ni kan kanske dela…

Snälla, var rädd om beståndet av vild, vacker havsöring. Rykten om ett (större) sällskap som behöll över 20 öringar gör mig ledsen och mycket besviken. Det är inte sportfiske, det är slakt.

Budord 2. Under tävlingen, eller under vanligt fiske, kliv inte ner i vattnet framför någon som fiskar. Välj en annan plats, eller fråga dem som redan är på plats om du kan fiska bakom, eller åt andra hållet.

Budord 3. Fiska inte/gå inte i fågelskyddsområden, kör vägarna, inte vid sidan av, respektera skyltar och regler. Visa hänsyn mot markägare – och mot medmänniskor överlag.

Budord 4 – Rapportera! Snälla, rapportera till mig, eller till någon annan som är inblandad i fisket på Gotland, hur mycket fisk ni fått och hur många ni valt att behålla. Det är bara för att vi behöver siffror på fisket runt ön. Det kan hjälpa oss alla att bevara och utveckla sportfisket. Just nu är det lite high chaparal som inte gynnar någon egentligen. 

Budord 5 – Ha kul och ta det lugnt där ute. Det ska vara kul och trivsamt att fiska.

 

8 reaktioner på ”Budord för kustfisket”

  1. Mycket bra skrivet. Rapporterna kan vi ta vid invägningen om vi nu får något såklart. I vårat lag har vi googlat fram ett enkelt hjälpmedel till att räkna ut Fulton's k värde och kan därmed släppa tillbaka fisk som ändå inte gör någon nytta om vi skulle ha en bättre liggandes i bilen. Tiden är knapp mellan tävlingen och black sheep arms. Öringen finns där så det är ingen ide att lagra en

  2. Tjenixen Nicka!<br />Nog märks en påtaglig skillnad på tillresta mot var det var för många år sen när man själv började trampa pall. Ni om några på Öjn vet ju det. <br />För övrigt håller jag med i din text. Vi uppmärksammade även ett annat fenomen som är lite illavarslande. Halstrad fisk som inte håller minimimått, de kan inte varit mer än 40-45cm. Tillagade på plats vid stranden:-(<br />Om alla

  3. Helt rätt Nicka!<br />Som jag sagt förr-jag personligen förstår inte varför man skall behålla någon vårfisk överhuvudtaget,vårfiskarna är inte samma matfisk som de som &quot;fettat&quot; på sig till hösten. Ge fiskarna en puss och släpp tillbaka-varför inte ändra reglerna till catch and release på öringträffen?

  4. Lite som Värtan cup där man får ett måttplank och tar kort, lite svårt med vikten för konditionsfaktorn där men jag vill ändå tro på folks ärlighet och viljan att göra rätt för sig! Så fotografi-inlämning inomhus med projektor! Hade kanske varit något.

  5. @ Herr D – du har så rätt. Låt oss fortsätta att sprida lite god etik och eftertanke, eller så får vi finna oss i att allt blir svårare framöver är jag rädd…<br /><br />@ Tomi &amp; John – Egentligen tycker jag (hur man än vänder och vrider på det) att det i förlängningen är så att en fisk som försvinner är en mindre – oavsett NÄR den tas. Ska den leka? Har den lekt? Men visst är det bättre att

  6. Var ute och fiskade i helgen i ett besaområde. Fick rätt många, alla gick givetvis tillbaka. Samtidigt vågar jag ju inte snacka för mycket om det för då kan man ju garantera att någon mindre nogräknad person åker dit och klubbar allt i sin väg.<br /><br />….var ute igår, stötte på ett gäng på 15 pers som fiskade för fullt. Ja, jag tror verkligen att det s.k. sportfisket har fått sig en törn.

  7. [Kommentar: &quot;Dannes&quot; arga och svårbegripliga inlägg som låg här en stund finns redan under en annan post (copy and paste är poppis), där flera personer gick i svaromål. Där finns det kvar. Här är det bortplockat av nämnda skäl.]

Kommentarer inaktiverade.