Debatt: när bägaren rinner över

Vad är en öring värd? Hur mycket är ideellt arbete, enträgna försök och starka förhoppningar om en bra framtid värt? Jag vet att det inte finns några riktigt bra svar. Jag vet att saken är komplicerad. Men jag vet också att jag mellan varven är så innerligt trött och ledsen på att det fiskevårdsarbete många av oss bedriver viftas bort som flugor av dem som inte bryr sig. Jag vet att jag måsta säga något om det hela.Tankarna nedan är delvis mina, delvis synpunkter från er – mina bloggföljare. 


Ett nytt exempel, som fick bägaren att rinna över just nu: 
I dag upptäckte jag att en bekant lagt ut en bild på sju döda öringar. Alla fångade på nät. Texten till bilden förkunnade att nätfiskaren bakom fångsten minsann hade så bra fiske att denne slängde i näten dagen efter. Ytterligare fem öringar fick plikta med sitt liv. Inalles alltså ett helt dussin öringar på två dagar. 
Förutom att uttaget är på tok för stort, är det problematiskt att ett antal människor, däribland vår landshövding, visar tummen upp. Problem. Stort problem. För det visar att vi ännu idag, år 2013, tvingas slåss mot den gamla sanningen att en död fisk är en bra fisk. Trots larmrapporter om döda hav, utfiskning och miljöförstöring. Är det inte konstigt att det aldrig vänder.

Det handlar inte om att fördöma någon enskilds människas val av sysselsättning. Det här är en fråga om allmänt förnuft och omtanke − att tänka utanför sin egen lilla sfär. 
Jag förenklar ytterligare ett snäpp: tänk om alla, oavsett om vi vore nätfiskare eller spöfiskare, skulle plocka upp tolv öringar på två dagars fiske. Även om vi inte fiskar så ofta, hävdar att vi är fler som delar på fångsten, eller har andra argument som ska rättfärdiga det hela, så är matematiken busenkel. Det är på tok för mycket fisk. De vilda, vackra, gotländska öringarna skulle helt enkelt ta slut om alla gjorde så. Alltså ska ingen göra så. 

Vi ska fortsätta att fånga en och annan fisk och äta upp den, men vi ska, förbaske mig, lära oss att hushålla med naturens resurser, visa respekt för människor i vår närhet och skaffa oss kunskap om det ekologiska samspelet − annars har vi inte ute i naturen att göra. Det är en plikt att bry sig om den natur vi använder för att roa oss i. Rader av döda öringar (oavsett om de är fångade på spö eller nät) är en bild från det förflutna. Vi borde veta bättre. 

Så här ska det se ut. Även långt in i framtiden. Fler borde se det här och lägga ihop ett och ett. 


Så, vad gör vi? Jo, fortsätter att informera, berätta, prata och upplysa alla som inte har insett hur allt hänger samman. Man kan inte tvinga alla till fiskevårdsarbete eller till stilla kontemplation vid en lekå, för att de ska bli upplysta och omvända. Men det finns stunder då jag drömmer om att det gick att göra så. För det bästa sättet att få färre fiender är ju att göra dem till vänner. Egentligen vill de flesta av oss samma sak: vi vill vistas i den vackra naturen, krydda med spänning och då och då fixa en matbit. Kan vi bara komma ihåg det så finns det hopp. 

Så, en gammal sensmoral får avsluta den här debatten: ta inte upp mer fisk än du behöver till middag, eller möjligen ett par middagar. Bunkra inte upp fisk och sätt varsamt tillbaka annan fisk. 
Får du för många i ett nät, så släng för guds skull inte i nätet dagen efter igen! Har du fångat en öring med spö och slagit ihjäl den behöver du inte slå ihjäl fler. De behövs där ute, öringarna. Vett och sans åt alla. Nu!

 

30 reaktioner på ”Debatt: när bägaren rinner över”

 1. Beklagligt att höra detta men samtidigt inte förvånande.<br />Det finns väldigt många med lite förståelse, och som du säger, oavsett om det är spö eller nät.<br />Du nämner myndighetspersoner. I en önskevärld så borde de ha kunskap i frågan men jag tror att det är som så många andra. De (de som i den &quot;vanliga&quot; medborgaren) förstår inte att man kan släppa tillbaka fisken. De tycker att

  1. Tackar! Goda ord som sätter fingret på problematiken på ett tydligt sätt. <br />Det viktiga är förstås inte att alla står och gräver i åarna, utan snarare att vi jobbar gör att förändra förlegade sätt att tänka och handla. <br />Må gott.

 2. Kämpa på nicka… ofta är det tufft, och ibland djävligt tufft. Men when the going gets tuff, the tuff gets going… detta visar bara hur viktigt ditt arbete är…

 3. Bra skrivet Nicka, kan bara hålla med föregående talare. Man skulle ju kunna tro att detta är en generationsfråga, men är lika depriemerande varje gång man möter &quot;ungdomar&quot; i naturen som har samma mentalitet som vid sekelskiftet.. Uppskattar att jag och dom jag fiskar med utövar C&amp;R på minst 90% av vår fångst numer, vill jag skaffa livsmedel så handlar jag på ICA. Tack för att du

 4. Tackar, Kalle. Jag tycker att exemplet ovan återigen belyser det faktum att vi behöver regler, eftersom etik och rekommendationer inte fungerar. I alla fall inte hos de där ute som antagligen aldrig läser sidor som den här i alla fall …

 5. Bra skrivet Nicka!! Man tar sig för pannan när man ser sådana bilder. Tänker på gubben som visade mig en utbredd presenning med 60 romstinna gäddor, för att sedan gnälla på polackernas båtmotorer, för att fisket försämrats. <br />Vi behöver få ut budskapet att fisken inte trollas fram från sprickor i pallen utan att dess bestånd hänger på en skör tråd och är en unik resurs.<br /><br />/Krister

 6. Tackar, Krister. Det är bra attf ortsätta att kämpa. Och gubben med gäddorna är ju borta idag, men tyvärr föds det fortfarande människor som av outgrundlig anledning vägrar att se verkligheten och sin egen del i densamma… Vi får göra så gott vi kan för att öppna deras ögon, öron och förmåga till eftertanke.

 7. Har samma upplevelser längs norrlandskusten.<br />Det är dessutom ett utbrett tjuvfiske under de perioder man inte får lägga nät innanför tremeterskurvan häruppe.<br />Mängder med öring dör alltså på väg mot sina vattendrag för lek.<br />Man får försöka sprida budskapet om hållbart fiske, fortsätta med fiske/biotopvård och lobba för en bättre tillsyn i havet helt &quot;enkelt&quot;<br />Det

 8. Tack Martin. Och detsamma: låt oss fortsätta.<br />Bara vi agerar smart, envist och med lite sans så ska vi nog kunna vända beslutsfattare och den oupplysta allmänheten i rätt riktning vad det lider.

 9. Hej debattører.<br /><br />Meget interessant debat, som jeg får meget lyst til at kaste mig ind i.<br /><br />Men jeg bliver nødt til at skrive på dansk, da mit svenske ikke er godt nok. Håber alligevel det giver mening.<br /><br />Jeg bliver nok lidt djævelens advokat, men jeg håber I alligevel forstår, at jeg er meget interesseret i at den Gotlandske havørredbestand er sund, da min årlige tur

 10. Hej Jacob. Hinner inte svara dig just nu, men ska försöka hinna det inom kort. Jag kan bara – mycket snabbt – säga att det finns en del siffror på hur stor del som är gotländsk/annan fisk på kusten. Det finns också goda uträkningar/statistik på beståndet (uppvandrande fisk och yngelproduktion) i vissa av åarna (dock inte alla). <br />Att ha en fångstbegränsning med maximiuttag för ALLA – oavsett

 11. Hej Nicka<br /><br />Uppskattar mycket dit svar, och ser fram til mer uddybning.<br />Och visst du måste jobba. Jag med ;-)<br />Så bare et par korte kommentarer fra mig.<br />Det giver vældig god mening med et maxuttag. Det er bare så djævelsk svært at håndhæve, og kræver en stor kontrolindsats. Og er de penge ikke givet bedre ud til forbedring af sötvattenområden?<br />Og hvad angår det med

 12. Hej. Nicka, du frågar vad en havsöring är värd. Jag har räknat på det i kronor och ören genom min sportfiskeverksamhet på ön.<br /><br />Eftersom jag vet hur många personer som besöker ön genom mig, ungefär hur mycket de spenderar och hur mycket fisk de får, så har jag en god möjlighet att titta på de pengar som landar på öns företagare. <br />Jag har inkluderat: resan till Gotland (flyg eller

 13. Tack, Per!<br />Tänkvärda siffror. <br /><br />Håller dessutom med dig i din slutkläm. :-)<br /><br /><br />Jag vill också inflika med en annan grej, apropå Jacobs senaste inlägg:<br /><br />Jag tycker att det där med kontroll av att reglerna efterföljs är sekundärt. Det viktiga är inte att vi har folk som hela tiden springer runt och kontrollerar (även om det kanske kunde vara önskvärt). Det

 14. En kort sak till: det där med att öringarna förstör sina &quot;kompisars&quot; lekplatser är extremt överdrivet enligt öringsforskare som jag känner. Man får inte glömma att antalet öringar i en å också är viktigt för det genetiska urvalet. Så, även om de skulle &quot;förstöra&quot; lite för varandra så blir ju urvalet i förlängningen bra. Darwins princip om det naturliga urvalet går att

 15. Hej Per<br /><br />Godt indlæg, Per. Det er virkelig værdifuldt at få eksperter som dig på banen i denne tråd. Oftest holder de sig lidt ude af denne slags diskussioner på nettet. Og langt hen ad vejen ret forståeligt.<br /><br />Interessant med den økonomiske vinkel.<br />Det giver jo helt forskellige diskussioner, om man tager de økonomiske briller på, de biologiske, eller de filosofiske.<br />

 16. Jacob skulle nog behöva lära sig vilka de verkliga experterna är, som forskare och ekologer men annars hålller jag med Er allihopa.

 17. Forlåt om jeg kommer til at lyde for arrogant. Jeg er såmænd bare ivrig efter at blive klogere. For jeg er ikke nogen ekspert ;-)<br />Så K.o.: Point taken hvad angår brug af ordet ekspert. Det er en fortærsket betegnelse. Kan vi blive enige om ordet kapacitet? Da Per kører et succesfuldt, og prisvindende firma med havørredturisme som speciale, synes jeg bestemt han er en kapacitet. Og værdifuld

 18. Hej alla!<br /><br />Innan det blir för mycket hårklyverier och begreppsförvirring… :-)<br /><br />Ska jag förenkla det in absurdum menar jag så här:<br /><br />1. BEGRÄNSNING AV FÅNGST<br />Klart vi ska ha en begränsning eftersom det inte finns någon jävla anledning (på ren svenska) för någon att ta upp mer fisk än han/hon behöver äta. Det uttaget bör också begränsas utifrån biologiskt/

 19. Per: En fråga, har du räknat på många liter bränsle varje öring kräver utifrån din ekonomiska sportfiske kalkyl?<br /><br />Jämför det sedan med nätfiskarens.<br /><br />Det finns alltid flera sidor av myntet. Sportfisket kan måhända ligga väldigt bra till ekonomiskt, men klimatsmarthet = stenåldern i detta fall.<br /><br />I all välmening<br />Mvh<br />Josef

 20. Hej N <br />Var ner med Tommi för två år sedan på rek på Gotland för mitt första fiske. Vi fick en del öring, men man kände stor ödmjukhet för det arbete ni lägger ner. Blev åter för alla med fenor. Kusligt att ha strandnära hos er som naggar på beståndet. Borde vara fridlyst på egen öring och krokodiler. Släpp fenor och låt det växa till ett stort bestånd som lockar folka att fiska, men att inte

 21. Hej igen<br /><br />Fint med en omgang absurdum, Nicka. Gentagelsen fremmer forståelsen for os tungnemme ;-)<br /><br />Du har jo nok ret i at det er en god idé med (flere) regler, selv i fraværet af kontrol, da disse i det mindste kan bruges som rettesnore af velmenende, samvittighedsfulde personer.<br /><br />Og man kan jo ikke bruge etik og moral som guidelines. Den er jo individuel. Min moral

 22. Många kloka ord, Jacob. Jag responderar helt kort. <br />A. Jag äter också öring och tycker absolut att vi ska göra det. I rimlig mängd.<br /><br />B. En begränsning ska lämpligen innehålla maxuttag både vad gäller dagsfångst OCH årsfångst. Men ska vi krångla till det lite, så kan ett uttag om några fiskar vid en viss tidpunkt vara mer förödande än vid en annan tidpunkt. Men det är också en annan

 23. Minns fortfarande hur förtvivlad jag kände mig när jag, en glimrande vintersöndagmorgon i början av åttiotalet, tagit mig ut till stranden nedanför Tofta skjutfält för att kasta efter öring. Näten låg, rakt ut från stranden, med kanske 25 meters lucka. Och alla gånger jag sett nät ligga i närheten av lekåarnas mynningar som i Lauviken och vid Fogelhammar.

 24. Jo, Herman. Det är tragik på hög nivå. Som tur är verkar det ofoget i alla fall minskat. Vi får hoppas att HaV också gör en ordentlig översyn av Ostkustens förvaltningsplan framöver, med allt vad det innebär för regelverk och så vidare …

 25. Nå, nu fik jeg lige lidt tid til mere kværuleren. Ursäkta!<br /><br />Ta det lugnt med naturen lyder som en god leveregel! :-)<br /><br />B og C:<br />Det kan være besnærende med fornuftige regler og begrænsninger af fiskeriet, men jeg mener også man skal passe på ikke at opsætte regler, hvor det ikke er nødvendigt.<br />Som reglerne er nu, forstår jeg det sådan at alle svenskere frit kan lægge

 26. Hej Jacob. Hinner inte riktigt besvara alla dina inlägg. Men En sak måste jag direkt kommentera:<br />&quot;!Burde man ikke vende den om, og i stedet lovgive om at forbedre forudsætninger for en naturlig havørredproduktion på øen, end om at begrænse udtaget?&quot;<br /><br />Herragud. Det är ju precis det vi och många före oss gjort i åratal. Vi har över 30 havsöringsförande åar, varav de flesta

 27. Det man lätt glömmer bort är alla fiskar som sitter i nät, sliter sig och sedan självdör av skadorna.<br />För att inte tala om spöknät, ibland borttappade, ibland kvarlämnade med avsikt då det satt massor av id i nätet, nätet var gammalt och slitet så kunde det likaväl ligga kvar. Det sistnämnda har jag själv bevittnat i Petesviken, den gamle mannen var iallafall ärlig när han berättade att han

 28. Hej igen Nicka<br /><br />Ja, jeg ved jo rent faktisk ikke hvordan det politiske landskab er på Gotland. Men hvis der virkelig er politisk opbakning bag en forbedring af vandmiljøet på Gotland, er det jo kun godt. Jeg var af den opfattelse, at reproduktionen stadig var på et alt for lavt niveau, og at kvaliteten af åerne mest skyldtes et antal ildsjæle, som arbejdede mere eller mindre frivilligt

Kommentarer inaktiverade.