Vatten som runnit

Mycket vatten har runnit i åarna sedan Bengt Öste och Larz-Thure Ljungdal reste riket runt och gjorde fiskeprogram för Sveriges television. Häromdagen blev jag åter påmind om det härliga klippet [Tack Jan O] där Bengt besöker gotländska åar och en sedan länge nerlagd regnbågssatsning (med en ung och entusiastisk Loop-Christer i huvudrollen). Öste pratar och fiskar med nestorn Anders Dahlin (vår tidigare driftiga ordförande i Sportfiskarnas Gotlandsdistrikt, som tyvärr inte finns bland oss längre) och smaskar oupphörligt på sin pipa – även ute i vattnet, iförd rejäla pvc-vadare. Torsken var talrik. Den vräktes upp i stora lass. Öste behövde inte ens vrida på gubbkepan, eller släppa pipan. Det var bara att hala upp de skäggförsedda ur böljan. Plupp. Nästa.


Mycket vatten och många åsikter har runnit iväg ut i havet. Tydligast blir det kanske i slutet av inslaget då herrarna för Gotlands gäddstam på tal. Ty, det här inslaget härrör från den goda tid då det var gott om stora, gulgröna, arga gäddor runt kusten. Den gode Bengt, som i vanlig ordning företrädesvis börjar sina anförande med ett slags nekande ”ääaah”, uppmanar till upprensning bland de stora gäddor som ”härjar bland värdefulla arter som laxöring och sik”. Speciellt de stora gäddorna på uppemot 15 kilo bör avlägsnas från vattnet. Som en god gärning. Tyvärr var det väl också vad som ofta hände.

För övrigt heter havsöringen inte bara ”laxöring” i inslaget. Den belönas även med det förlängda epitetet ”havslaxöring”. Jisses, så mycket vatten som runnit.

[Filminslag från svt.se]

2 reaktioner till “Vatten som runnit”

  1. Hehe 🙂 Härlig program. Fullt av guldkorn (som man säger på dansk)<br />Anders Dahlin nämner ungefär 12 minuter och fram i programmet, att om man rätt skulle vara rätt måste man ha markägarens tillstånd om man vil fiske närmere kusten än 300 meter. Dock är praxis att man bara fisker var som helst man vil. Är det ändå så eller är fisket helt frit nu?<br /><br />Skitfiske och hopp om at dom första

  2. Det fria handredskapsfisket som infördes gör ju att det i princip är fritt fiske längs hela Östersjöns kuster. Däremot finns det platser där det ju är bebyggelse som hindrar. På Gotland har vi varit förskonade från det hejdlösa byggande som bättre bemedlade lyckats åstadkomma i exempelvis Sthlms skärgård. Hittills. Nu finns det rätt många krafter som jobbar på att komma runt det och stängsla in

Kommentarer inaktiverade.