Fiskefikautflykt

Inferno. Något annat kan man väl inte kalla det. Kulingvindar och tiotals millimeter regn som vräker ner i det som borde vara högsommarens mildaste lockelse. Men då ovädret tar en kort andhämtning, inne i stormens plirande öga, lurar jag med familjen på lite fikautlykt. Fast de vet förstås att det stavas ”fiskeutflykt”. Det är lätt att räkna ut när kylväskan samsas med en spötub och en suspekt väska i grovt nylonmaterial.

Jag ser det som en kombinerad nöjestripp och kontrollresa. Det ryktas nämligen om ett glädjande och ökande bestånd av torskar längs kusten. Jag saknar färsk, empirisk fakta. Det går inte an.

Innan regnet tar för sig av de små torra hörn som kläderna fortfarande gömmer så skiner jag ikapp med barnen. Torskarna är ganska många, de är små och de är hyfsat huggvilliga. Nu är det bara att hoppas att alla spösvingare på klipporna känner till minimimåttet (38 cm) och inte tar upp mer än någon enstaka matfisk över måttet. Själva släpper vi allt – både fiskar och fikalugn. Det vräker ner. Jag gläds åt alla de små fiskarna och försöker bli glad av regnovädret. havsöringsyngel i åarna, gäddyngel i våtmarkerna och andra små djur mår ju bra av det här eländet.


En kommentar till “Fiskefikautflykt”

  1. Var på Huvudskär över midsommar med en del små torsk från land som resultat. Med båt på öppet hav blev det en del större torsk och simpor !<br />Såg en häger mumsa i sig mellan 80-100 blivande öringar från ett litet flöde norr om Visby. Lite sorgligt men det är svårt att vara där och skrämma bort hägern hela tiden :)<br />Läste en notis om 400 sjöfåglar som dött av svält i södra Sverige.

Kommentarer inaktiverade.