Ett hösttips

När vemodet kryper inpå skinnet och det drar en sval känsla innanför kragen kan det vara höst. Det är till och med ganska sannolikt. Speciellt efter sommaren. Nu är dock räddningen nära för spösvingaren. Semesterfisket är ju begränsat. Och begränsande i vissa avseenden. Kyligare vatten innebär lockande möjligheter på kusten och i sjöarna. Och så förbaskat illa är det ju inte att få klä på sig varma tröjan som legat i malpåse senaste månaderna.

När doften av höst – klar, kall luft och annalkande kulingvindar letar sig in i näsborrarna väcks något till liv i min rastlösa kropp. Jag behöver rensa sinnena. Det görs bäst medelst några duster i tuff kustmiljö.

Hösten på Östersjökusten är också tiden för bottenmete efter skrubbskädda, flundra. Ett enkelt pater noster-tackel, eller gärna ett feedermete med en bit räka, strömmingsbit, eller mussla långsamt hemtagen i doftspåret brukar göra susen. Efter ett par kast på samma plätt har du med stor sannolikhet lockat in några flatbottnade godbitar. För läckert välsmakande är de, flundrorna. Inte bara som nyrökta i sommarens turiststråk, utan även som varsamt stekta och serverade med lime- och dillsås, med ett stänk av chili och några färska örter. Varför inte vända runt några kvistar oregano, timjan och basilika i pannan? Dags att leta fram den där tröjan.
Tack till Henrik Radhe för fotoassistans.

7 reaktioner till “Ett hösttips”

  1. Jag tror den rubbade balansen i <BR/>Östersjön har gynnat flundrorna, då predatorerna såsom gädda, havsöring,lax, näbbgädda och regnbåge som finns där oftast är pelagiska på lite djupare vatten och inte betar av botten i stor mängd som den alltmer sällsynta torsken och därmed konkurrera direkt med varandra.<BR/>MVH<BR/>Alexander Eldh

  2. Jag har försökt fiska flundror på gotland ett antal gånger. Förgäves!<br />aldrig fått någunting. jo storspigg förresten. Vad för typ av vatten och vilken årstid skall man köra på?<br />hittills har jag kört långrunda badstränder på södra gotland. (kanske kan du tipsa om något bra specifikt ställe hehe =)

  3. Hej Johan! Testa lite djupare ställen. Nu på senhösten är det egentligen bästa läget. Pirar och uddar – eller varför inte hamnar som är muddrade och innehåller en hel del smask för plattisarna.

  4. ok! tack för tipset. jag skall testa det! jag antar att de större exemplaren inte finns på samma ställen som de mindre.. (det är oftast väldigt många små där jag har fiskat)<br /><br />men det är fortfarande sandbotten man skall kolla efter, bara lite djupare?

  5. Ja, de verkar simma omkring i blandade storlekar. Men kanske håller de små, uppväxande firrarna sig på grunt vatten, så det kan ju löna sig att fiska djupare. Testa dig fram. Gärna fläckar av sand där det finns tång och sten omkring.

Kommentarer inaktiverade.