Mindset – öringsrus

I kyla, i regn, i blåst. Med förhoppningar vandrar vi i element som många skyr och flyr från. Iförd klädlager av olika typ håller vi det värsta ute. Men den största kampen sker i tanken. Med rätt mindset och en inställning som försätter berg, eller åtminstone en grushög, kan man ta sig ur en svacka och plötsligt befinna sig i glädjerus. Fiskrus. Öringsrus. 

De följer, hugger. De missar, eller fastnar. Men, det händer grejor. Och psykologin är som alltid viktig. När man vågar tro, slappna av, njuta av ögonblicket och leva i förvissningen om att man gör rätt. Ja, då funkar det. 

Fisk efter fisk ger adrenalinpåslag och fyller på bägaren med den där tron. Tro på taktik, tempo, plats, tid. Lika svårt som det är att komma ur en felaktig känsla, lika lätt är det ibland att befinna sig i zonen. Jag byter inte drag en enda gång. Det är bara att kasta, tro och – förhoppningsvis – kroka. 
De är så oerhört imponerande. Osynligt kryssar de omkring och jagar, äter, gömmer sig, dyker upp intill fötterna. Lika snabbt kan de vara borta. Man måste försöka ta till vara på ögonblicken. Silverfärgade, med vita bukfenor, pärlemorskimrande undersida och de sporadiska fläckarna. Havsöringarna – värda all beundran.


70 centimeter, silvervit och som formgjuten för modellyrket. Ovanligt många prickar för att vara en blank fisk här på kusten. De odlade brukar ha mer av den varan. Men naturens variationer är inte alltid så lättlästa. Men den tanken gör jag bokslut för helgen. En kort stund i rätt känsla, kan vara bortblåst med nästa vindpust, för sådana är reglerna.


6 reaktioner till “Mindset – öringsrus”

 1. Underbart att vara i zonen, hoppas jag hamnar där nästa helg 🙂 Åker ner till öjn snart, då jäklars…

 2. Fina bilder, tänk och få en 70cm. Får nog skära ner på gädda, gös, abborre och öka havsöringstimmarna om det ska hända..

  Vad är det för drag du körde med?

 3. Bästa bloggen detta!
  Ute på lite pryljakt.
  Kan du ej ge mig ett par tips på de bästa spöna för havsöring just nu enl dig?

  MvH /Andreas

 4. Tack allesammans för vänliga ord.

  Andreas – varmt tack. Jag kör just nu mycket med ett ABU Victis som är mycket prisvärt. Kolla upp det. Fenwick Ironfeather är ett annat som jag kan rekommendera. Båda tio fot.

  @Road – ABU MO Coast syns nog i mungipan på ölringarna. Funkade utmärkt i vågor och vind.

Kommentarer inaktiverade.