I ljudlöst territorium

Långt borta, i en annan ände av Sverige, glider jag nästan ljudlöst ut över en stilla vattenyta. På håll, en tjutande trana och en korp. Ett svagt knarrande från pedalerna som driver fram kajaken. Sjöarna verkar vara oräkneliga här i landskapet Dalsland. Vatten överallt. Fiskemöjligheter överallt. En liten armada av flytfarkoster utan motor sprider sig över den relativt lilla, men djupa sjön. 


Några av mina följeslagare är proffs i den här grenen – kajakfiske. Själv är jag ganska ovan, men entusiastisk. Målet är gädda och vi ömsom spinnfiskar, ömsom släpar ett bete efter kajaken. Att kalla det trolling är egentligen en överdrift. Dragrodd, eller snarare ”paddelfiske med släpande drag” är en mer korrekt beskrivning. 


När en gädda hugger och det drar till är det alltid lika roligt. En extra dimension till upplevelsen är när man sitter i en lättdriven kajak, som liksom snurrar till och följer med i fajten. 

Foto: Jesco Peschutter


Omgiven av sportfiskejournalister från olika delar av Europa, ett filmteam från USA och ansvariga för Hobie Kayaks bidar jag min tid med att försöka överlista gäddor i både djupa och grunda sjöar. Det är en utmaning. Kajakfiske är ju ”the new black” enligt många. Jag konstaterar att det på många sätt passar mig. Det är svårt att komma närmare naturen än så här. Och när farkosten är lätt att styra, stabil nog att ställa sig upp i och ger åtkomst till helt nya äventyr får man falla till föga. Det blir nog mer av den här varan.

Äventyret i sin helhet kommer jag berätta mer om framöver – i ett reportage i Fiskejournalen. Detta är bara ett litet smakprov jag inte kan undanhålla dig. Njut av försommaren. På återhörande. 

Foto: Jesco Peschutter


6 reaktioner till “I ljudlöst territorium”

  1. Fiske från kajak öppnar onekligen nya möjligheter för en. Har själv fiskat från kajak i några år nu längs den skånska kusten och har bara positivt att säga om det. Visst, jag bedriver primärt mitt kustfiske efter havsöring genom vadning (driver oxå en blogg om mitt havsöringsfiske seatroutfanatic.blogspot.se), men kajaken har bidragit till att nå de ouppnårbara rev man länge sett från land och drömt om att få fiska av. Jag får inte på något sätt mer fisk från kajak men däremot har jag fått fiskar jag aldrig hade fått genom vadning. Drillningen från kajak är också annorlunda och ger upplevelsen en helt ny dimension. Så när vädret tillåter det och jag vet det kommer att vara "trångt" på kusten brukar den följa med på fisketuren.
    Allt gott från den skånska sydkusten!!
    javier
    seatroutfanatic.blogspot.se

  2. Det ser härligt ut att glida runt i kajak. (Super kajaker) får man väl kalla dem. De ser ju både riktigt stabila och bekväma ut. Jag har inte fiskat mycket i båt. Hur är det med myggen ute på vattnet? Är det lika mycket mygg där som i skogsbrynet invid stranden?
    Trevlig blogg du har!

Kommentarer inaktiverade.