Evig etikproblematik

Strax efter påskhelgen sammanfattar jag skeendena längs Gotlandskusten. Jag ska vara ärlig och direkt säga att resonemangen den här gången mest bygger på rapporter från vänner, bekanta och andra fiskekontakter. Själv befann jag mig en stor del av tiden på annan ort, långt från fiskespön och krokar. Jag brukar gilla att göra så under påsken – inte minst på grund av den invasion av fiskare som vaknar till liv i vårsolen. Lite paradoxalt, eftersom den här tiden av många också anses som den absolut mest intressanta på året. 

Årets påskvecka blev kanske inte den bästa ur fiskesynvinkel (har vi hört det förut?) när nordanvindarna drog ner med iskyla – och till och med snö. Men visst har det kommit upp en del fin fisk. Många har, trots knepigt fiske, haft en fin stund längs Östersjöns kuster, bland bränningar och brackvatten. Några har frustrerade fått uppleva det återkommande problemet med att andra fiskare kliver ner i vattnet precis intill dem och förstör fiskeupplevelsen. Faktum är att det är mot lagen att hindra annans fiske, även om det naturligtvis är en tolkningsfråga.
Men … att det är en mycket irriterande och moraliskt förkastlig handling att kliva ner intill en annan fiskare i vattnet, när det finns 80 mil kust att välja är oomtvistligt. Och onödigt. 

Att helt färska sportfiskare gör misstaget må vara hänt, men även mer erfarna sportfiskare verkar tycka att det är helt i sin ordning att klampa ner en liten bit framför en annan fiskare som stakat ut sin väg och planerat sin fiskerutt. 

Förklaringen kan vara att de här busarna ibland kommer från fiskeerfarenheter där man kanske är mer tättbefolkade och därför klämmer sig ner i den lucka där man får plats. Men så fiskar man inte här. Här har vi möjligheten att vandra något hundratal meter framåt och leta fisk, sedan börja om, eller åka vidare.

Det enskilt mest irriterande som finns för en erfaren havsöringsfiskare på kusten är antagligen när någon annan fiskare kliver ner och spärrar vägen. Det är helt enkelt big no-no här runt ön.  
Hur vi ska nå ut med informationen är knepigt. Men om det händer dig kan du ju alltid tipsa illdådaren om några små enkla saker:

1. Om du absolut vill fiska i samma område som någon annan (fastän det finns massor av folktom kust) – fråga då den som är där först om det är ok att gå ut bakom (inte framför).

2. Om du ser att en fiskare befinner sig långt ut i vattnet och rör sig åt vänster, så kan du välja att gå åt höger. Gå inte ner framför en annan fiskare. 

3. Välj ett helt annat ställe. Det finns kust så det räcker. 


Och framför allt – om vi alla håller en god ton och förklarar vinner vi nog på det i längden. Fiska och ha kul. Må gott. 


17 reaktioner till “Evig etikproblematik”

 1. Som vanligt grymt bra skrivet, även om denna gång inte handlade om landade fiskar. 😉 Hoppas många läser, begrundar och lär sig lite vett och etikett. Det tjänar vi alla på!

 2. Tackar båda två. @Ste Ard – ja, det är ju egentligen bara fråga om lite allmänt hyfs och lite försiktighet. De flesta tycker ju som vi, så det är hoppfullt. 🙂

 3. Så som jag upplever det så är det i första hand långväga gäster som är problemet, jag är själv gäst men tycker att de flesta som åkt över från fastlandet och som vet vad dom håller på med agerar hyffsat korrekt och ödmjukt.
  5 individer från ett Germanskt land… hade jag nu sist som rasade ner, den närmsta ca 10 m ifrån, i min vadriktning. Han försökte sig på en liten hälsning men jag blev ju mest bara förbannad.

  I princip alla reser med Destination Gotland så mitt förslag är att få rederiet att sätta upp/dela ut/promota en av "er" skriven och producerad informationstext om fiskeetik (och kanske det unika kring Gotlands fiske). Det infobladet kan ju vara tillgängligt åtminstone runt påsk, kanske tom. uppsatt som affisch på strategiska ställen på färjan och/eller terminalerna. Att fishyourdream och liknande verksamheter informerar är väl givet men de är inte särskilt "synliga" för oss som inte anlitar dem.

  Mvh
  HaLster

 4. lika för min del, 4 fiskare framför och när jag lämnar, ser jag nummerplåt Fin. Verkar vara mkt utländska.

 5. Hej och tack för input.

  HaLster –
  Ja, jag tror att problemet nog är större bland dem som är långväga gäster. Inte så konstigt. Vi kan ju inte räkna med att alla har samma syn på seder och bruk.

  Faktum är att jag i åratal vurmat för att skapa ett informationsmaterial på flera språk som ska innehålla:
  * fiskeregler och -lagar
  * etiska riktlinjer (uttag av fisk, hålla avståndet till andra fiskare etc)
  * enklare fisketips

  Ett sådant material skulle finnas gratis på exempelvis Destination Gotlands färjor, som nerladdningsbar PDF, som statiskt material på hemsidor etc (på sikt kanske även som del i en app eller liknande).

  Sportfiskarna Gotland har varit positivt inställda. Jag har under ett par års tid fört dialog med Länsstyrelsen för att kunna hitta finansiering, samt att kunna skapa något som blir det ”officiella materialet”. De har varit positiva, så jag producerade på eget bevåg ett sådant material. Med hjälp av en formgivare gjorde vi ett i stort sett tryckfärdigt material, anpassat för flera olika plattformar, kontaktade översättningsbyråer och tog in offerter på tryck samt översättning.

  I exakt denna stund får jag veta att Länsstyrelsen hållit på med ett eget material parallellt och att de ville ge ut sitt eget istället… När och hur verkar ingen riktigt kunna svara på.

  Nåja … Gratisjobb har man gjort många, så det var ju bara ett i raden … 😉

  Ärligt talat är det givetvis tråkigt och lite bittert. För den här typen av kommunikation/information har behövts i åratal. Och jag kunde ha ägnat mig åt andra saker att fajtas för istället, men skam den so ger sig.

 6. Vad tråkigt att höra! Det behövs ju någon som vet vad han talar om.
  Då återstår ju att hoppas på att de har någon/några initierade som faktiskt förstår vari behovet ligger.

  Mvh
  HaLster

 7. Håller med dig till 110 % Nicka. Bara varit en gång några dagar och vandrat öring på hyllorna. Då var det lungt, fast vi var på manga olika ställen. Tommi var var guide, som brukar skriva här ibland. Har vandrat en del I Norska laxälvar och sett av arter av detta. Tänker att sunda förnuftet klarar man det mesta med och man studerar vad den gör som klivit ut.

  Har bara en tanke på om det är en jämn sräcka på ett par km, där en lant fiskare som jag inte vet hot spotten. Om nu Kalle vandrar till höger där ute han som var där först. Vad är legitimt om man skulle gå och trampa I samma riktnig. Är det 200 meter eller är det 500 meter, eller ännu längre. När skulle det onda ögat hos Kalle inte behöva tändas upp. Jag är lite nyfiken på detta

  Mvh CeDe

 8. Hej CeDe. Det är svårt det där. Jag antar att den där gränsen för onda ögat är rätt personlig. Men är man 500 m bort skulle jag aldrig bry mig. Kanske inte ens på 200, eftersom det är en bra bit, men det beror på vilken sträcka. Ibland har man kanske planerat att fiska av en 2-300 meter lång sträcka och så kliver någon ner mitt framför en … Då känns det lite trist. Ibland är man ju ett par stycken som kanske vill fiska en sträcka och mötas i mitten. Då blir det också lite knepigt om någon kliver ner i mitten. 🙂

  Jag tror att lösningen är att altid försöka kolla och samspråka, då blir det ju sällan något problem, eller helt enkelt fiske så långt borta att det inte uppstår några tvemsamheter. Sällan är det ju så inte om ledig kust att man måste trängas.

 9. Hej Nicka
  Detta är ett återkommande problem att fiskare dyker ner framför en annan fiskare, tar med detta i min blogg och hoppas att någon/några tar lärdom hurvida man gör vid fisket. Själv har man varje år påkommit detta fenomen flertalet gånger, har då tagit diskission och förklarat hur man gör!
  Problemet kan nog lösas med informationsblad och visa hur man gör på Gotland.
  200 m bakom ok men inte framför..
  Mvh Petrus

 10. Tjena Nicka, jo hur svårt kan det vara egentligen,med normal kommunikation borde det vara enkelt att lösa,,Hörde något om att länstyrelsen har 10 tillsynsmän när det gäller att fiskare följer de regler som gäller har du hört något om detta?
  Tomi

 11. Jodu, Tomi. Problemet är ju lite att vi är i en slags gråzon mellan lag och bara etik och traditioner. Den tillsyningsman som Länsstyrelsen anställt, plus de som gått kursen och kan utföra tillsyn på uppdrag har nig inte riktigt detta uppsåt, men med lite tur blir det en liten bonus om de ändå diskuterar lite … 🙂

 12. Intressant resonemang. Lagen borde dock vara lik i hela Sverige och inte annorlunda på Gotland och gälla mer än havsöringsfiske. Ni menar alltså att det är att hindra någons fiske att fiska i vägen för någon annans planerade fiskedag? Absolut minimum 400-500 meter kust per fiskare.

  Jag tror jag håller mig till havsöringsfiske i Skåne då, här verkar klimatet havsöringsfiskare emellan vänligare och betydligt mer inbjudande. Finns plats till flera stycken på ett rev eller i en vik. Vill man inte trängas på kända lättillgängliga och säkra platser kan man köra till andra sträckor, men ingen förväntar att få ha dessa rev helt för sig själv.

 13. Nej, du missförstår nog, Anonym. Jag ber dig läsa en gång till och ha lite fingertoppskänsla.

  I en laxpool, eller i en skärgårdsvik under gäddfiske, eller i vilket fiske som helst (nästan) är det inte ok att knalla ner framför och hindra någon annans fiske. Att sätta en exakt gräns på vad som är rimligt är naturligtvis svårt. Men när man har miltals med kust att kunna fiska på är det naturligtvis tramsigt att kliva ner ett par hundra meter framför fiskare som redan är på väg åt det hållet.

  Och som de flesta av oss tjatat om i varenda kommentar och inlägg: FRÅGA. PRATA.

  Om jag ser någon gå och fiska på ett ställe där jag också är intresserad av att blöta kroken är det ju inte särskilt svårt eller långsökt att bara ställa frågan om det är ok att fiska här eller där.
  Och återigen: finns det flera mil ledig kust finns ju ingen anledning för någon vettig människa att tränga sig ner precis intill. Men det kan jag tydligen skriva hur många gånger som helst. Det är alltid någon som vill missförstå det.

  På trånga rev, där folk blir stående en halv dag för att inte förlora "sin" plats råder nog andra förutsättningar och idéer.

 14. äääh vet du vad nicka. Bry dig inte om de sura och tröga vi vet och dom flesta vet ….. man ska bara via respekt och tänka efter en Xtra gång mer är det inte. tack för bästa bloggen. grym

  /rob

 15. Det värsta jag varit med om var en vårdag vid Hallshuk där jag och min två söner höll på att försiktigt fiska av grundvattnet. Då kom två SUV:ar lastade med högljudda fiskare (stockholmrar). De vadade utan att ens hälsa (och med mycket plask och väsen) förbi oss mot den pallkant de tydligen läst på nätet att man ska fiska vid. Vilka töntar! Grabbarna fick med milt våld hindra mig från att skära upp deras däck när vi lämnade platsen.

Kommentarer inaktiverade.